Reprodueix l'àudio
Notícia destacada: ACN – La Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE) se sent “cap de turc” de Sercosa i denuncia que està patint “agressivitat mediàtica” per oposar-se al projecte ‘la Via Blava de l’Ebre’, en el qual l’empresa preveu construir tres noves assuts al tram final del riu. La Plataforma recorda que el projecte no compta amb el consens del territori, quan altres organismes, experts i partits polítics de l’Ebre l’han rebutjat. “Si no tira endavant és perquè no té els permisos, entre altres coses, i perquè ens consta que la CHE (Confederació Hidrogràfica de l’Ebre) mai l’ha vist amb bons ulls”, ha recordat la portaveu de la PDE, Matilde Font. La Plataforma reitera la seva oposició al projecte, tot i haver rebut “pressions” col·lectives i personals.
L’empresa catalana Sercosa va reactivar al desembre el projecte, ara batejat com a Via Blava de l’Ebre, que preveu construir de tres assuts i centrals hidroelèctriques al tram final del riu. El va presentar a entitats socials i empresarials amb el compromís de “ser respectuosos” amb l’opinió del territori, però topar de primer moment amb l’oposició de la Plataforma en Defensa de l’Ebre va desencadenar retrets cap a l’entitat i amenaces de deixar perdre la inversió (de 125 milions d’euros, segons la companyia).
Sercosa va instar la PDE a fixar el seu posicionament en una votació assembleària i va retreure personalment a un dels portaveus, Manolo Tomàs, que rebutgés el projecte abans de la presentació de l’estudi ambiental. La PDE ha anunciat aquest dimecres que els assuts i les hidroelèctriques de Sercosa seran un dels punts de debat de la propera assemblea general de l’entitat, al maig, i així i tot han reiterat que “no els agrada” el projecte perquè desnaturalitza el riu. “Posar més entrebancs, és empitjorar la problemàtica de cabals, de retenció de sediments i de biodiversitat”, ha apuntat Matilde Font. “Cal treure entrebancs, i no posar-ne més, perquè arribi aigua i sediments”, ha afegit.
La PDE lamenta que se’ls converteixi en “el cap de turc”, i s’han mostrat sorpresos perquè les acusacions s’hagin centrat sobretot en la figura d’un dels portaveus, Manolo Tomàs. “Si tenim tant poder, per què no ens fan cas amb el Xerta-Sénia, el Consorci d’Aigües de Tarragona i el Pla de protecció del Delta?”, ha qüestionat Tomàs.
“No som els únics que s’hi oposen, no és culpa nostra que no tiri endavant”, ha insistit Font. Un altre dels portaveus, Josep Antoni Panisello, ha afegit que la viabilitat de la Via Blava de l’Ebre no depèn del posicionament de la PDE i ha lamentat “la forta pressió mediàtica” que ha focalitzat la responsabilitat en la plataforma quan es tracta “d’un projecte privat que donarà beneficis a una empresa privada”.
“Les inversions a les Terres de l’Ebre sempre han d’arribar a canvi d’alguna cosa”, ha recordat el portaveu de la Plataforma de l’Ebre. La PDE rebutja construir nous assuts al riu perquè suposa “posar-hi una paret”. “Diuen que no retindrà sediments, però no ho farà perquè no en baixen”, ha ironitzat Panisello. També alerten que l’augment de la làmina d’aigua que preveu el projecte, pot donar “una imatge irreal del riu” que serviria d’argument per autoritzar noves detraccions riu amunt per als governs transvasistes.
Foto: Anna Ferràs – D’esquerra a dreta, el portaveus de de la PDE, Josep Antoni Panisello, Matilde Font i Manolo Tomàs.