Notícia destacada: ACN – El 87% de les famílies ateses per Creu Roja Tarragona tenen inseguretat alimentària, és a dir, que no tenen totalment garantida l’alimentació per a tots els membres. Segons l’Observatori que fa l’organització humanitària, la xifra se situa molt per sobre de la mitjana catalana, que és del 66%. Enguany, l’estudi s’ha centrat en l’alimentació familiar en temps de la covid-19 dels seus usuaris. Des de l’inici de la pandèmia l’entitat ha patit un “desbordament humanitari” i a la demarcació de Tarragona ha atès 75.764 persones, de les quals 57.141 han requerit atenció social. D’aquestes, 37.494 han estat beneficiàries dels programes d’alimentació. A més, el 26% de les famílies ateses per Creu Roja Tarragona no tenen cap ingrés mensual estable.

L’Observatori ha fet 1.012 enquestes a usuaris de l’entitat d’arreu del país, de les quals 331 han estat a la demarcació de Tarragona. L’Observatori destaca que la covid-19 ha fet que la meitat de les persones ateses hagin hagut de demanar ajuda per primera vegada. En bona mesura perquè el 26% de les famílies no té cap ingrés mensual estable, mentre que el 65% ha vist reduïts els seus ingressos. Unes dades que estan per sobre de la mitjana catalana reflectida per l’Observatori i que se situa en el 50%. D’entre les famílies que sí tenen ingressos, el 42% els tenen a partir de prestacions socials, un 21% reben un salari i el 15% obtenen diners a través de l’economia informal. Un 93% dels enquestats considera que la seva família necessitarà ajuda de Creu Roja en els propers mesos per cobrir necessitats bàsiques.

“Hem tingut una allau de peticions en pandèmia. Abans ja teníem una certa cronificació del a pobresa, però en molt poc temps hi hem hagut de sumar gran número de persones”, ha explicat Pilar Millán, responsable de l’Observatori. Anna Sabaté, coordinadora provincial de Creu Roja Tarragona, ha apuntat que els preocupa que aquesta pobresa s’acabi cronificant. “Quan hi hagi una recuperació de la normalitat esperem una recuperació ràpida de molts llocs de treball, però no hem de perdre de vista aquells grups que quedin enrere”, ha assenyalat.

Però tot i la millora de les dades de l’atur, el cert és que a Creu Roja no han tingut una reducció d’usuaris. Més aviat el contrari. “En el que portem de 2021 hem atès 12.000 persones més que en tot el 2020” a la demarcació, ha concretat Sabaté. “A vegades la recuperació tarda uns mesos, i estem amb una inflació terrorífica i els productes de consum cada dia són més cars. Això pot fer que persones noves comencin a necessitar ajudes”, ha indicat. Amb tot, Millán ha comentat que Tarragona i Girona són les dues demarcacions que tenen pitjors dades pel que fa a l’impacte de la covid en l’alimentació.

Inseguretat alimentària

Un dels conceptes que ha analitzat l’Observatori d’enguany és el de la inseguretat alimentària. Es divideix en tres categories –lleu, moderada i severa- i determina la manca d’aliments al nucli familiar. A la demarcació, el 87% de les persones usuàries de Creu Roja tenen inseguretat alimentària, de les quals un 50% és inseguretat alimentària lleu, un 23% és moderada i un 13%, severa. D’entre els enquestats, el 20% ha hagut de disminuir la quantitat servida en àpats a menors alguna vegada; mentre que el 12% ha hagut de deixar sense algun àpat a menors d’edat del seu nucli familiar.

Sabaté ha posat de manifest que el concepte de seguretat alimentària “mai s’havia utilitzat en països desenvolupats” i des de l’entitat han fet un crit d’alerta perquè aquesta problemàtica augmenta. Alhora, la coordinadora provincial ha ha assenyalat que un dels objectius de l’organització és garantir el dret a l’alimentació. Per fer-ho donen lots amb productes alimentaris bàsics però també targetes de prepagament perquè els usuaris puguin comprar el menjar que necessiten al supermercat. De fet, l’entitat aposta des de fa uns anys per les targetes. “Permet diversificar la cistella de productes, permet incorporar el producte fresc i dignifica l’ajuda. A més, per nosaltres és més econòmic que no pas tenir magatzems amb aliments”, ha remarcat.

Finalment, Sabaté ha celebrat que amb la pandèmia hi ha hagut més solidaritat i que Creu Roja ha incrementat el número de socis, l’import de les aportacions i hi ha més empreses col·laboradores. “Això no es pot quedar en un moment puntual, queden mesos de treball per recuperar aquestes persones”, ha valorat.

 
Foto: Eloi Tost – Dos voluntaris de Creu Roja Tarragona omplint el carro d’aliments per una persona en situació de vulnerabilitat. Foto del 20 de març del 2020.