Reprodueix l'àudio
Blanch explica que la seva nova peça serà una denúncia a la situació de formes d’estimar com l’homosexualitat a diversos països del món, on “encara es castiga amb cadena perpètua o amb pena de mort.” L’ebrenc ha fet una crida a les xarxes socials, a amics i alumnes seus perquè tradueixin la frase ‘Parlo d’amor’ en tantes llengües com sigui possible, i ha rebut una resposta “immensa.” La seva idea és incloure les paraules a l’obra, que tindrà com a base la il·lustració que va fer fa 31 anys, però reconeix que alguns alfabets li seran “molt complicats de reproduir”.
El roquetenc farà servir la tècnica de la serigrafia, que va estudiar i posar en pràctica durant el temps que va viure a Berlín a finals dels 80 i principis dels 90. Amb tot, la instal·lació de diversos artistes que celebrarà l’efemèride de la construcció del mur serà, en principi, en suport vídeo. La projecció es podrà visitar entre el 12 i el 15 d’agost en una localització propera al mural del 1990, al barri de Friedrichshain.
Blanch explica a l’ACN que encara falta per establir si, a banda, hi haurà alguna sala “on es pugui presentar públicament l’obra física”. En qualsevol cas, cap de les obres no es podrà pintar sobre la icònica paret de la ciutat germànica, ja que la normativa de protecció de l’espai ho prohibeix.
L’il·lustrador expressa que li fa “molta il·lusió” que els promotors de l’esdeveniment hagin comptat amb ell, perquè així podrà commemorar “un altre esdeveniment molt important per Alemanya”. El projecte, anomenat Permeable Place – Fair Transitions (lloc permeable – transicions justes), està impulsat per la Stiftung Berliner Mauer, la fundació que protegeix la memòria històrica al voltant del mur de Berlín; la Wirtschaftsförderung Friedrichshain-Kreuzberg, l’ens d’impuls econòmic del districte de Friedrichshain-Kreuzberg; i l’associació d’artistes Art up – Erfolg im Team. A banda de Blanch, hi participaran dos artistes més que ja van contribuir a l’East Side Gallery, Sabine Kunz i Fluvio Pina, i sis creadors més.
En l’entrevista a l’ACN, Blanch mostra “sorpresa” pel fet que ‘Parlo d’amor’ encara segueix dempeus al mur i que segueixi “creant interès”. Segons explica, ell va restaurar l’obra en tres ocasions: el 1996, el 2009 i el 2013. L’última neteja del mural es va fer el 2019 amb un producte químic i aigua a pressió, així que no va necessitar d’una restauració manual.
D’altra banda, també va sumar-se als actes de celebració del 25è aniversari de la caiguda del mur organitzats per l’Ajuntament de Barcelona. El novembre del 2014, Blanch va reproduir ‘Parlo d’amor’ fent servir el color rosa a Fabra i Coats, ja apuntant la “critíca” pel tracte a l’homosexualitat de molts països.
Foto: Cedida per Ignasi Blanch – L’artista Ignasi Blanch reparant el seu mural a l’East Side Gallery el 2009.