Reprodueix l'àudio
Notícia destacada: ACN – La consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, es va reunir el passat divendres 6 de maig amb representants del sector fructícola per analitzar les conseqüències de les gelades de principis d’abril. En aquest sentit, ha constatat que un mes després de l’episodi de fred, els números que tenien no són els mateixos que els que tenen avui; són més. La foto “no és positiva”, ha remarcat, i a més a més, a la fruita que ha sobreviscut li faltarà qualitat.
Jordà ha explicat que ne les propers dies se celebrarà la taula agrària on s’abordaran les solucions més enllà del que ja s’ha anat anunciant aquestes darreres setmanes. El Departament va posar damunt la taula un fons amb 40 MEUR amb crèdits bonificats amb carència a un any que ara s’està estudiant que passin a ser de 2 anys ja que no n’hi ha prou. També fruit de la primera reunió, es va destacar la importància de tramitar ERTOs per causa major. En aquest sentit, ha parlat de la fluctuació de 70.000 persones que treballen a la campanya, una situació que es veurà estroncada però també la del personal fix, per la qual cosa hi ha “preocupació afegida”.
Per tot plegat, més enllà de la línia de crèdit i dels ERTOs s’ha especulat en algun altre tipus d’ajut que ara s’està estudiant, sobretot per als qui més ho necessiten. La consellera ha assenyalat que el país no es pot permetre que es deixi de cultivar “ni un pam de terra”.
En relació a l’assegurança agrària, Jordà ha assegurat que s’hi estant posant bé, perquè té moltes mançanes. Ha parlat d’aquest tema com una qüestió estructural, ja que si hi hagués preus justos, els efectes serien menors. La consellera ha dit que estan parlant amb el ministeri d’Agricultura i esperen respostes ja que “hi té molt a dir”.
Pitjor situació dels darrers 40 anys
El director general d’Afrucat, Manel Simón, ha reiterat que la situació d’enguany pel sector és la pitjor dels darrers 40 anys i en concret a les terres de Ponent, pot ser “catastròfica”. Simón ha recordat que a Lleida es produeix el 40% de préssecs i nectarines de l’Estat i que Catalunya produeix 3 vegades més d’aquests fruits que França. El principal competidor és Itàlia.
Fins ara s’ha pogut constatar que el grau d’afectació arriba al voltant del 80% en cirera, que ja s’ha començat a collir, i també del 50% en préssecs i nectarines de finals de maig, tot i que les primeres estimacions apunten entre un 70 i 80% de danys. Són unes xifres “històriques” que marcaran un “abans i un després” en termes del que ha passat al camp.
Simón ha comentat que hi ha un 85% de pagesos que tenen assegurança però ha avisat que les centrals fructícoles no tindran producció per treballar i per això s’estan plantejant ERTOs. En aquest sentit, ha dit que no necessiten més “apalancament financer” perquè és una “pilotada endavant”, sinó que cal una proposta de recolzament de les unitats productives. Simón ha apostat per “passar entre tots i com sigui la campanya sense deixar ningú enrere”.
Foto: Reunió a Lleida presidida per la consellera Teresa Jordà amb representants del sector fructícola per a analitzar les conseqüències de les gelades de principis d’abril Data de publicació: divendres 06 de maig del 2022, 14:42 Localització: Lleida Autor: Anna Berga.